YouTube, Yapay Zeka ile Oluşturulmuş İçeriklerin Kaldırılmasını İstemenizi Sağlıyor

Posted by

YouTube, yapay zeka tarafından oluşturulan içeriğin kötüye kullanılmasıyla ilgili kısıtlamaları sıkılaştırmak için aldığı önlemler kapsamında kullanıcıların bu içeriklerin kaldırılmasını istemesini sağlayacak bir yol sunuyor.

Video paylaşım platformu zaten içerik oluşturucuların, yapay zeka araçları kullanılarak oluşturulan gerçekçi içerikleri etiketlemesini gerektiriyor. Buna daha da fazlası ek olarak, artık sizin izniniz veya bilginiz olmadan oluşturulmuş, size benzeyen veya size benzeyen yapay zeka tarafından oluşturulan içerikleri şikayet edebilirsiniz.

YouTube, güncellenmiş bir destek sayfasında şikayetiniz üzerine harekete geçerken dikkate alacağı çeşitli faktörleri açıkladı:

“Başkaları yapay zekayı kullanarak sesi veya görünümü size benzeyen karakterlerin yer aldığı yapay içerikler oluşturduysa bu içeriklerin kaldırılmasını isteyebilirsiniz. Bu tür içeriklerin kaldırılması için, ilgili içerikteki karakterin size benzeyecek şekilde düzenlenmiş veya yapay bir versiyonunuzun oluşturulmuş olması gerekir. Şikayeti değerlendirirken şu gibi çeşitli etmenleri dikkate alırız:

  • İçeriğin değiştirilmiş veya yapay olup olmadığı
  • İçeriğin değiştirilmiş veya yapay olduğunun izleyicilere açıklanıp açıklanmadığı
  • İlgili kişinin benzersiz biçimde tanımlanıp tanımlanamayacağı
  • İçeriğin gerçekçi olup olmadığı
  • İçeriğin parodi veya hiciv içerip içermediği ya da kamu yararı açısından değerli olup olmadığı
  • İçerikte, kamuya mal olmuş veya tanınmış bir kişinin suç faaliyetleri ve şiddet gibi ya da bir ürünü veya siyasi adayı destekleme gibi, hassasiyet teşkil edecek davranışlarda bulunup bulunmadığı”

Birisinin size benzeyen veya size benzeyen sentetik içerik oluşturmak veya değiştirmek için yapay zekayı kullandığını YouTube’a bildirmek için bir Gizlilik Şikayeti Süreci başlatabilirsiniz. Ancak yalnızca şikayette bulunmak, içeriğin YouTube’dan atılmasına yol açmayabilir. YouTube, içeriğin “sizin benzerinizin gerçekçi, değiştirilmiş veya sentetik bir versiyonunu” tasvir etmesi durumunda kaldırılmaya hak kazanacağını söylüyor. Bir bildirimde bulunurken “aradığınız içerikte benzersiz bir şekilde tanımlanabildiğinizden” emin olmanız gerekir. Yani “videoda başkalarının sizi tanıyabilmesini sağlayacak kadar bilgi bulunmalıdır.” deniyor.

Gizlilik şikayetinde bulunduktan sonra YouTube, yükleyiciye şikayeti işleme alması için 48 saat süre veriyor. Söz konusu özel bilgilerin düzenlenmemesi veya videonun kaldırılması durumunda inceleme süreci başlatılıyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir