Ay’ın İçinde Ne Var? Bilim İnsanları Açıkladı!

Sciencealert’de yer alan habere göre; Fransa’daki Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nden Gökbilimci Arthur Briaud liderliğindeki bir ekip, “Sonuçlarımız, iç çekirdeğin varlığının gösterilmesi sayesinde Ay’ın manyetik alanının evrimini sorguluyor.” dedi.

Güneş Sistemi’ndeki cisimlerin iç bileşenlerini incelemek için en etkili yöntemlerden biri sismik verilerin kullanılmasıdır. Depremlerin neden olduğu akustik dalgaların bir gezegen veya Ay içinden geçişi ve yansıması, bilim insanlarının nesnenin iç yapısının detaylı bir haritasını oluşturmak için kritik bir araç sunmaktadır.

AY HAKKINDA NE BİLİYORUZ?

Apollo misyonu tarafından toplanan Ay sismik verilerine sahip olmamıza rağmen, bu verilerin iç çekirdeğin doğru durumunu belirlemek için yetersiz çözünürlüğe sahip olduğunu biliyoruz. Bilim insanları, akışkan bir dış çekirdeğin varlığını doğrulayabildi, ancak bu çekirdeğin özellikleri hala tartışmalıdır. Bu sorunun çözülmesi için, Briaud ve ekibi, uzay görevlerinden ve Ay lazer mesafe deneylerinden elde edilen verileri kullanarak çeşitli Ay özelliklerinin profillerini oluşturdu.

Ardından, gözlemsel verilerle en iyi uyanı belirlemek için farklı çekirdek modelleri üzerinde çalıştılar. Bu çabalar sonucunda ilginç bulgulara ulaşıldı. İlk olarak, Ay hakkında sahip olduğumuz bilgilere en iyi uyan modeller, Ay mantosunun derinliklerindeki aktif döngüyü tanımlıyor gibi görünüyor.

Bu, Ay’ın içindeki daha yoğun malzemenin merkeze doğru alçaldığı ve daha az yoğun olan malzemenin yukarıya doğru yükseldiği anlamına geliyor. Bu aktivite uzun zamandır Ay’ın volkanik bölgelerindeki belirli elementlerin varlığını açıklamanın bir yolu olarak öne sürülüyordu.

İç çekirdek metreküp başına yaklaşık 7 bin 822 kilogram yoğunluğa sahip Ay çekirdeğinin, dıştaki sıvı tabakası ve katı iç çekirdeğiyle Dünya’nınkine çok benzediğini buldular. Modellemelerine göre, dış çekirdeğin yarıçapı yaklaşık 362 kilometre, iç çekirdeğin yarıçapı ise yaklaşık 258 kilometre. Bu, Ay’ın tüm yarıçapının yaklaşık yüzde 15’i kadar. Ekip, iç çekirdeğin de metreküp başına yaklaşık 7 bin 822 kilogram yoğunluğa sahip olduğunu buldu. Bu demirin yoğunluğuna çok yakın .

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir